Inredningspuffar del 1 - Generella tips och råd innan du startar din inredning

Som jag berättade tidigare så tänker jag börja med en liten, eller liten och liten :), inredningskurs, nej skola/kurs låter pretentiöst, jag kallar det inredningspuffar istället. Ja, det kommer att handlar om olika saker som kan vara bra att tänka på när inredningen ska bli bra, snygg och funktionell, bra inredningskunskaper helt enkelt.Hur många delar det kommer att bli vet jag inte ännu, men räkna med en massa/många delar, en del längre och en del kortare.

Och, som alltid i den digitala världen så är läsare/följare A och O. Så om du gillar mina Inredningspuffar; gilla, dela, rekommendera för vänner, kollegor och bekanta så jag får en stor spridning av det hela....då blir jag extra glad, tack för hjälpen! :)

 

Nu kör vi, här Inredningspuffar del 1.

Hur går tankarna när inredningen ska göras, här några generella tips och råd som kan vara bra att tänka igenom innan du startar. 

När jag startar ett inredningsprojekt så träffar jag alltid först min kund för ett uppstartsmöte. Där börja jag med att ta reda på kundens önskemål, tankar och visioner. Hur lever kunden, hur ska hemmet fungera i vardagen, vad känns viktigt i inredningen. Har kunden några favoritfärger, favoritstilar, favoritmaterial mm. Det här är så klart jätteviktigt för mig att veta innan jag startar projektet. För utan den här kunskapen är det omöjligt att ge korrekta råd och vägledning till kunden, och därmed skapa en inredning som passar kunden.  Ja, så jag i slutänden kan pressentera ett färdigt förslag som passar kunden. Även fast jag så klart leder, ger mina goda råd och puffar i rätt riktning för att slutresultatet ska bli en skön inredning och helhet. 

Men alla de här svaren har du själv när du ska inreda hemma hos dig själv, Om inte så råder jag dig att tänka igenom allt det här innan du säter igång. Så slipper du en spretig och ogenomtänkt inredning där hemma. Sen är det bara att ha alla svar som utgångspunkt när du startar och gör din planering.... och dina moodboards.

För börja alltid med att göra en eller flera moodboards, en översiktlig och sen gärna en för varje rum, det är mitt allra bästa råd till dig.

En moodboard är ett collage av material, t ex bilder, färger, foton, materialprover, textilprover, som beskriver stämningen eller känslan i en plats.I det här fallet ditt hem/dina rum. Så samla bilder, textilprover, färgprover och kombinera ihop till just din stil, och den känsla du vill ha i just ditt hem/rum. Sätt sedan upp det på din moodoard, och följ sedan den!

Så här kan moodboards se ut.

Moodboard: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
Sen....

Börja med att se på:

Rummets form

Ja, börja med att titta på rummet och se på rummets förutsättningar och vad du vill skapa av rummet

- Hur ser rummet ut?

- Är rummet ljust/mörkt?

- Hur stort är det?

Ja, att håll koll på måtten är A och O. Vad får du plats med och vad får du inte plats med?

Ett övermöblerat rum är aldrig lyckat, och det är alltid finast med lite "luft" kring varje möbel. T ex så kanske det går in ett sideboard som är 120 cm brett utefter väggen som är 120 cm, men ser det inte lite inklämt ut? Ja, fråga dig sånt här innan du bestämmer, beställer och köper, för en massa felköp blir alltid dyrt och trist i längden. Så mät noga, för då får du en klar bild över rummens möjligheter och begränsningar.

 

Rummets funktion

- Hur ska rummet användas?

Läser du t ex mycket så är en läshörna given, men helt onödig om du inte gör det.

Är ni många i familjen, har du ofta gäster mm, ja, ge plats åt alla. Ett stort matbord ska du så klart ha om ni är många i familjen, eller om du ofta har många matgäster. Ja, tänk igenom rum för rum, och hur rummen användas.

Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 

Inredningsstilar och trender

- Med en bra neutral grund är det alltid lättare, och billigare, att ändra. Som t ex med en neutral ljus soffa, ändrar du lätt färger i rummet. Som på bilderna. Här med samma soffa, matta, soffbord, spegel och sideboard. Men med nya textilier och detaljer i olika färgställningar. 

Styling: Annette Eriksson, dinarumstockhol.com
 
- Ett klassiskt eller eklektiskt hem håller alltid längre över tid än ett trendigt hem.

Jag tycker att man ska lämna allför mycket trender åt sidan när man skapar sitt hem. För en trend går snabbt ur tiden.

 

Färgsättning

- En röd tråd genom hemmet är alltid att föredra.

- Angränsande rum kan t ex ha två olika toner av en skön gröngrå färg, ljusare i ena rummet och mörkare i det andra, för att i det tredje ha en tapet med stänk av de gröngrå tonerna. 

- Men en röd tråd kan också vara ett färgglatt hem. Ja, när det är den röda tråden, då kan du så klart leka och spruta ut en massa färger i alla rummen. Kom ihåg att valet alltid är ditt!

- Vita väggar är inte bara vita utan kan vara både kalla, dra åt blått, och varma, dra åt gult. Vad passar bäst till din inredning och stil?

- För att se färgen tydligt, börja gärna med att lägga vitt runt färgen, på t ex en färgkarta, för att se den ”rätta” färgen och inte förvillas av de övriga färgerna.

Alla färger förändra också beroende på omgivningen, golv, möbler, gardiner, ljus och till och med grannhusets färg som kanske slår in i rummet. Så att bara titta på en färgkarta med en massa färger kan bli missvisande, måla helst en bit av väggen med färgen. Då ser du hur färgen ter sig i ditt rum, och under dygnets alla timmar.

Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 

Golv

- Den röda tråden. Tänk helheten, blir golvet fint till tapeten, väggens färg, till övriga rum. Jag tycker t ex att det är finast med samma golv i alla rum, förutom kanske hall och kök som kan behöva ett mer tåligt och lätt städat golv. För med olika träslag/färger på rummens golv kan det lätt uppfattas som "ett lapptäcke", ja lite oroligt.

- Ett rum med ett ekgolv och en massa starka gula toner och bara ekmöbler kan bli ganska trist och tråkigt t ex, ja nästan som en gul sörja.

- Ett ljust/vitlaserat golv ger en lätt och luftig känsla åt rummet. Ett mörkt golv ger ett tyngre och dovare intryck. En ekparkett, som aldrig är fel tycker jag, ger en mera neutral och klassisk känsla. Vad passar dina möbler och inredning bäst?

 

Materialval

- Om det finns möjlighet till olika materialval så fundera kring vad som är bäst för hemmets och  rummens, väggen, golvet, bankskivan mm. Att tänka på våningens/husets ålder när man väljer material  är något som jag alltid förespråkar.

Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
 
 Ljussättning

- Minst 7-10 ljuskällor till ett normalstort vardagsrum, allmänbelysning, mysbelysning, läsbelysning, tavelbelysning mm.

- Det är lätt att skapa rum i rummet med hjälp av belysning, och man ska absolut inte missa belysningen eller inte se belysningens betydelse till rummet. Glömmer du ett hörn i rummet så räkna med att rummet hörn blir ganska osynligt på kvällen, samtidigt som rummets form förändras.

Jag tycker att belysningen är väldigt viktig, speciellt för oss med tanke på att stora delar av året så  ligger ett grått skimmer över landet och det är minst sagt ganska mörkt, eller hur...

Skapa gärna fina stilleben runt lampan.

Hitta fina platser för din belysning.
Sen så finns det en massa fina lampor som inte bara är en ljuspunkter i mörkret, utan också nästan som små konstverk, lika fina tända som släckta.
Varför inte ge ledstången i trappan en fin infälld belysning.
Levande ljus är också fina ljuskällor.
Foto: AnnetteEriksson, dinarumstockholm.com

 

Textiler

- Textilier som gardiner och mattor klär ett rum, tystar ner rummet och gör mycket åt den ombonade känslan.

- Textilier kan också med fördel användas som rumsavdelare, ja, att skapa rum i rummet. Ett bra och billigt tips till en familj med många barn t ex. Delar två barn ett rum så kan du lätt ge varje barn en privat svär genom att sätta upp en skena i taket med en gardin som barnen kan dra för när de vill vara lite private, och inte ha syrran/brorsan ögon på sig. Svårare behöver det inte vara. 

- En intetsägande vägg i rummet kan också göras mer spännande genom att få en skena i taket,  och en hel gardin utefter väggen, eller utefter hela väggar. Ombonat och snyggt!

Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
Hoppas du fick lite nyttigt att tänka på innan du startar upp med din inredning där hemma. Reaktioner och feedback är alltid roligt!
 
Kanske känner du att du behöver fråga något, då kan du höra av dig så kan vi höras över telefon. Du ställer din fråga, kanske sänder du också över en/några bilder på rummet eller miljön du kört fast i, och vi diskuterar det hela. Smidigt och enkelt! Kostnad 350 kronor för varje påbörjad kvart. Mejla mig på annette@dinarumstockholm så kommer vi överens om en tid.
 
Eller om du rent av känner att det här blir för svår eller för tidskrävande, för tro inget annat det är tidskrävande att få till en fin inredning :), så hjälper jag dig så klart gärna med hela, eller delar av, din inredning. Kontakta mig då på annette@dinarumstockholm.com så bokar vi in ett möte.
 
Men det är inte slut här, utan kommande inredningspuffar kommer bl a att handla om:
 
Nästa gång börjar jag med att att gå igen varje rum för sig. Hur du kan tänka generellt rum för rum. Nästa vecka börjar jag med hallen, hemmets första intryck. För att sen gå vidare med sovrum, vardagsrum, kök/matplats mm kommande veckor.
 
Efter det kommer avsnitt som handlar mer ingående om; belysning, gardinuppsättningar, mattor, möblering, färgsättning, tavelupphängning, säsongsförändringar och mycket mer.
 
 
Önskar dig en riktigt fin helg, stor kram!
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Inredning, Inredningsdesigner, Inredningsidéer, Inredningskurs;