Skogsbad, trädkramar och skogsdroppar

Hej, har du hört talas om Skogsbad, eller shinrin yoku? Det är i alla fall en metod som utvecklades i Japan under mitten av 80-talet då effekterna av den stora urbaniseringen ledde till stress och man såg en ökning av stressrelaterade sjukdomar.
Då började en forskargrupp forska på hur naturen påverkar vår hjärna och kropp och kom fram till häpnadsväckande resultat. Orsaken till ohälsan ansåg de vara ”naturbrist”. De utvecklade en metod där människor fick följa en guide i natursköna omgivningar och öppna sina sinnen för vad naturen bjuder.
Som svensk så har jag nog varit ute i skogen förhållandevis mycket. Det ligger liksom i våra gener att vara ute i naturen och framförallt med tanke på vår allemansrätt kanske.
 
Men tänk på att det är stor skillnad på att gå ut och ha en mobil i handen och att gå ut i skogen och verkligen uppleva den, så lägg undan mobilen. För det är det där att verkligen uppleva naturen med sina sinnen som är ett skogsbad. Att bara vara med sig själv och skogen, och passa på att krama ett och annat träd också.
Jag vet, nu låter jag hur flummig som helst...krama träd!? Men det är kanske inte så tokigt och flummigt som det låter. För om skogsbad har visat sig att bland annat sänka blodtrycket, så har att krama ett träd faktiskt visat sig stärka immunförsvaret.

För träden utsöndrar något som kallas fytoncider när man kramar dem. När vi rör vid träd så har det visat sig att trädet tror att de blir attackerade av en hackspett eller en insekt och utsöndrar något som heter fytoncider. Och fytonciderna aktiverar vårt immunförsvar.

Så gå ut i skogen och krama ett träd, sjukt flummigt, men det ska fungera! 

Ja, det där med naturen och skogen har även skönhetsindustrin koll på, och hakat på.

Som det finska företaget NOBE, som säger så här.

Johanna Rönkkö har varit avgörande i att introducera premiummärken i Norden under mer än ett decennium. Hennes vision var att skapa ett märke som autentiskt baseras på naturens helande kraft. Genom samarbeten med ledance kemister, utvecklade Johanna unika formuleringar som kombinerar lugnande havre, kylande xylitol och vetenskapligt bevisade mikrobiella extrakt från skogen som påminner om "skogsbad." Denna innovativa ingrediens, från nordiska skogar, har visat sig återställa hudens naturliga mikrobiom-balans. 

På NOBE sträcker sig vårt engagemang längre än bara hudvård. Vi arbetar för att bevara den rika skogsbiodiversiteten i Norden och ser till att våra metoder bidrar till en hållbar och miljövänlig framtid. NOBE handlar inte enbart om hudvård – det är en näringsrik upplevelse som binder dig med naturens kraft. Det är en del av din natur – NOBE. 

Jag har testat deras produkt, NOBE Forest Drops® Microbiome Booster. Som är kraftfulla, koncentrerade droppar som innehåller en hög dos innovativt Re-Connecting Nature® mikrobiotiskt skogsextrakt som stöder hudens mikrobiom. Ett gram innehåller miljarder mikrobiella partiklar, vilket ger en hög nivå av säker mikrobiell exponering - ett skogsbad i en flaska. Det lär vara särskilt fördelaktigt för människor som bor i städer, som sällan har tillgång till skogar och de mirakelarbete mikrober som lever där, med flera bevisade hudvårdsfördelar som att återställa hudens naturliga mikrobiombalans, stärka hudens skyddsbarriär och förbättra hudens regenerering. Tillverkad av hållbara och förnybara källor, har skogsmikrobiellt extrakt också visat sig minska rodnad och irritation samt öka produktionen av anti-aging kollagen. Resultatet är en hälsosam, balanserad och strålande hud. Forest Drops® har designats för att blandas med andra hudvårdsprodukter och är därför doft fri. Varje droppe innehåller tiotusentals inaktiverade mikrobiella partiklar, vilket ger den en mörkbrun färg som försvinner helt när den blandas in i en fuktighetskräm, serum, handkräm, kroppslotion, fotkräm eller någon annan hudvårdsprodukt. 

Själv har jag använt dropparna en tid nu och har inte fått någon typ av negativ känsla i ansiktet eller på kroppen, inga utslag, rodnader, irritationer. Utan istället så tycker jag att huden känns mjuk och återfuktad. Jag har droppat i en droppe i min ansiktskräm både på morgonen och på kvällen. Även ett par droppar i min hudlotion efter varje dusch. 

Du kan läsa mera om produkten och NOBE HÄR.

Ha en fin fredag och helg, kanske med ett skönt skogsbad och några trädkramar! 😊

Taggar: Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Hälsa, Skogsbad, Skönhet;

Kommentera inlägget här :