Inredningspuffar del 6 - Badrummet

Badrummet – Fräscht och skönt

Många drömmer om ett SPA-liknande badrum, men få har utrymmet. Men genom att färgmatchar, stilmatchar och utnyttjar alla utrymmen kan du, trots lite med utrymme, få ett härligt och fräscht badrum. Här krävs – snygga lösningar som tål att stå framme.

Foto och kakel från Kakelspecialisten
 
Något att tänka på om du gör om hela badrummet:
Vilken stil ska badrummet ha, enkel, elegant eller kanske bara funktionellt, det är frågor du ska ställa dig själv. Tänk också helheten i ditt hem, ja för in känslan och stilen från hemmet även i ditt badrum.
Sen så tycker jag att man ska våga lite i badrummet. Våga satsa på något härligt kakel för väggar och golv, inte bara släta vita kakelplattor.
Tänk ungefär som när du inreder ett rum och väljer tapeter. För visst är ett helt vitmålat rum lite småtrist, samma sak med ett badrum. Vill du ha vitt, satsa på en annorlunda form på plattan eller med någon spännande struktur.
Men visst, badrummet tillsammans med köket är de utrymmena som är mest kostsamma att göra helrenoveringar i, så det gäller att planera och tänka ut hur just du vill ha det. Foto och kakel från Kakelspeciallisten

Hela badrummet behöver heller inte vara klätt med ett mönstrat eller färgat kakel, utan det kan t ex bli fint med bara en vägg/golv som sticker ut.Här är badrummet kaklat med ett mönstrat kakel endast utefter badkarsväggen, med kakel från Kakelspecialisten 

Eller med halva väggen kaklad och resten målad är också riktigt fint. Här har man också satt en list i överkant, vanligt att man gjorde runt sekelskiftet, 1900-talet. Det här tycker jag är riktigt snyggt, kanske extra speciellt när man använder ett mörkgrönt kakel och list.Här är väggen är målad i Alcro Tät Täckfärg i kulören 2 Old Rose.

Så ska kranar väljas. Vad väljer du, krom, mässing eller kanske svarta?Klassiskt och stilrent, med väggarna klädda med Bricmates Norrvange Light Grey och kranar och vred av krom.Elegant och stilfullt, med väggarna klädde med Bricmates Sratuario och kranar av mässingRofyllt och harmoniskt, med väggar och golv med Bricmates Norrvange Ivory och svart dusch

Gör du om i badrummet kanske du också ska tänka på att sätta in ett system som ger dig möjlighet att spara på vattnet. Ett sånt smart system skrev jag om HÄR.

En smartsak när du bygger nytt, kaklar och renoverar i badrummet, är att bygga in hyllorna för schampo, duschtvål mm i väggen. Extra lyxigt blir det med infälld belysning också.En snygg inbyggd hylla över badkaret. Väggarna klädda med Bricmates Norrvange Light Grey

En glasad duschvägg är så mycket snyggare än ett duschdraperi kan jag tycka, finns för både duschar och badkar.
Men väljer du ett duschdraperi istället för en glasad duschvägg, se till att byta det ofta, för de blir blixtsnabbt ofräscht.
En nästan osynlig duschvägg tillsammans med Bricmates M66 Carrara Select Honed och D66 Quartzit Grey.
 
Välj speglar, belysning och kommod utefter den stil och känsla du vill uppnå i ditt badrum. Finns att hitta i alla stilar. När du kommer till belysningen så kan en snygg och bra idé vara att välja en spegel med inbyggd belysning. Ger perfekt ljus när du ska lägga makeupen eller raka dig. Men som i alla rum, ordentlig allmänbeltsning behövs. Välj gärna spottar i taket, som går att dimmra.Foto: Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm
 
Mindre och billigare saker till badrummet, men saker som höjer känslan rejält:
Ge en lite lyxigare känsla till badrummet genom att lägga ner lite extra på fina och sköna handdukar och badlakan i bra kvalité. 
 
Lite lyxigare och väldoftande tvålar höjer också känslan i badrummet.

Om inte kommod och skåp slukar alla småprylar. Se till att köpa snygga boxar, burkar och detaljer, i den stil du valt, för de som står synligt. Billiga investeringar, men gör så mycket till helhersintrycket. Styling: Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm

En fin glashylla med några fina detaljer och en liten levande växt kan vara en fin detalj i badrummet.Foto och styling Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm

Det var badrummet
 
Du gillar och kommenterar här under, på gillaknappen och i kommentarsfältet.
 
Känner du att du behöver fråga något om just din inredning, då kan du höra av dig så kan vi höras över telefon. Du ställer din fråga, kanske sänder du också över en/några bilder på rummet eller miljön du kört fast i, och vi diskuterar det hela. Smidigt och enkelt! Kostnad 350 kronor för varje påbörjad kvart. Mejla mig på annette@dinarumstockholm.com så kommer vi överens om en tid.
 
Känner du att du behöver fråga något, eller om du rent av känner att det här blir för svår och för tidskrävande, för tro inget annat, det är tidskrävande att få till en bra inredning :). Då hjälper jag dig så klart gärna med hela, eller delar av, din inredning. Kontakta mig då på annette@dinarumstockholm.com så bokar vi in ett förutsättningslöst möte.
 
Nästa gång handlar inredningspuffen om köket, och kommer först om två veckor för nästa vecka tar jag ledigt, tjoho!

Önskar dig en fin fredag, och härlig helg! Kram! 

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Badrum, Dina Rum Stockholm, Inredningspuffar, Inspiration;

Efter en härlig hösthelg, då är det dags för en ny härlig höstarbetsvecka

Vem kan klaga på hösten när den visar sig från sin bästa sida. Solig och härlig, okej lite blåsig men det står i alla fall jag ut med när solen skiner.
Jag var med vänner ner till Sörmland, kollade in alla hjortar på fälten, promenerade och vände nyllet mot solen, härligt!
Har plockat ekollon för att gro i mina små ekollonvaser, det är också höst för mig.
Men nu måndagsmorgon och en ny vecka med titt och val av tapeter, mattor och inredning. 
Önskar dig en härlig måndag!
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Höst 2020, Inredning, Inredningsdesigner, Inspiration;

Inredningspuffar del 5 - Matrummet

Hej, då var det dags att prata lite om matrummet eller matplatsen.

En plats för skön samling av både familjen och långa middagar med vänner. En del har ett helt matrum att inreda, men många har matplatsen i köket där både läxor och pyssel är några av sysselsättningarna samtidigt som det här ska äts. Ja, hur du än har det så tillbringar vi väldigt mycket tid vid våra matbord och därför är det viktigt att välja ett matbord som är optimalt för just ditt hem. 

Viktigast och den stora frågan är väl ändå hur stort matbord och hur många sittplatser du behöver. Ett stort matbord eller ett mindre, för det finns kanske inte plats för ett stort helt enkelt. Ska det vara runt, fyrkantigt eller kanske avlångt? Ett tips, något som alltid är bra är ett matbord med iläggsskiva.

Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm

Tänk på att en stol vid ett matbord behöver fritt utrymme bakom ryggen, du ska inte behöva tråckla in kroppen, knö in kroppen eller kort och gott det ska vara enkelt att sätta sig . 

En tumregel att hålla sig till är att stolen behöver ha ca 80 centimeter från bordskanten till närmsta vägg så det inte känns för trångt. Har du dessutom en dörr som ska kunna öppnas under middagen måste du även räkna in det måttet. 

Ja tänk igenom hur det ser ut hos dig. Är ni en stor familj där hemma eller ofta har middagsbjudningar? Har du ett litet hem eller sällan är många vid matbordet räcker det givetvis med ett mindre bord.

Här har jag inrett för ett litet hem. Då är det superbra med hopfällbara snygga möbler.

Styling: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
När du klurat ut vilken form, storlek och material du vill ha på bordet, då är det tid för att tänka på allt runtomring, stolar, matta, belysning och detaljer.
 
Stolarna. Visst, det finns färdiga kit med både bord och stolar att köpa, men jag tycker att det blir betydligt mer personligt om du sätter ihop det själv. Vad du än väljer så är det absolut viktigast med sittkomforten, du ska sitta skönt i stolen. Inte bara i 5 minuter utan i timmar, som ofta en middag tar. Inget pinnigt som skaver i ryggen, eller stoppat med för kort sittyta, eller...... Ja, ut och provsitt de stolar som du gillar, och välj sen.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm
 
Mattan under matbordet är inte bara viktig och en fin detalj, utan också en bra ljuddämpare. Men också måttet är superviktigt. Mattan måste vara så pass stor så att du kan dra ut stolen utan att fastna i kanten. För hur jobbigt är det inte om stolsbenen hamnar utanför mattkanten när du ska sätta dig, och därmed fastnar i kanten när du drar in stolen igen mot bordet. 
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm
 
En tumregel är, samma form på mattan som på bordsskivan, men större. Mattan bör vara bordets storlek plus ca 70 cm på alla sidor. Så när du drar ut stolarna och sätter dig på dem ska stolsbenen helst fortfarande stå på mattan.   

Belysningen är viktig, man ska kunna se både maten och gästerna mittöver, men absolut inte bli bländade av för starka lampor. Bra höjd på lampan brukar vara ca 60 cm mellan bordsytan och underkanten av lampan. Den får varken skymma sikten eller blända någon. Är det ett långt bord kan man också behöva flera ljuskällor. 

Lampor Mito sospeso från Occhio store by Aloud 
 
Lägg sen ner lite extra på dukningen, både till vardag och fest.
Styling: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com. Foto: Pelle Berglund, Znapshot
 
Det var matplatsen.
 
Du gillar och kommenterar här under i kommentarsfältet.
 
Känner du att du behöver fråga något om just din inredning, då kan du höra av dig så kan vi höras över telefon. Du ställer din fråga, kanske sänder du också över en/några bilder på rummet eller miljön du kört fast i, och vi diskuterar det hela. Smidigt och enkelt! Kostnad 350 kronor för varje påbörjad kvart. Mejla mig på annette@dinarumstockholm.com så kommer vi överens om en tid.
 
Känner du att du behöver fråga något, eller om du rent av känner att det här blir för svår och tidskrävande, för tro inget annat, det är tidskrävande att få till en bra inredning :). Då hjälper jag dig så klart gärna med hela, eller delar av, din inredning. Kontakta mig då på annette@dinarumstockholm.com så bokar vi in ett förutsättningslöst möte.
 
Nästa gång handlar Inredningspuffen om - Badrummet.
 
Önskar dig en fin fredag, och härlig helg! Kram! 
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Belysning, Det dukade bordet, Detaljer, Dina Rum Stockholm, Inredning, Inredningsdesigner i köket, Inspiration, Matbord, Matplats, Matsal, Matta;