Stockholm Design Week 2024

Hej, Stockholm Design Week 2024 är slut och jag hann inte, på grund av jobb, visa allt jag såg under veckan. Men jag kommer att visa lite till här och nu, och kommande dagar/veckor.
 
Jag var ju på en visning hos Design Hous Stockholm och tittade på en hel del nyheter som de kommer med. Här är några, vad tycker du?
 
Ha en fin fredag och skön helg!
 
Hydraulic Vase av Isa Andersson
 
Rå och hård, och samtidigt mjukt sensuell. Isa Anderssons Hydraulic är lika mycket vas som skulptur, ett bruksföremål som också är ett konsthantverk. Fyll Hydraulic med snittblommor, eterneller eller pappersblommor, eller låt vasen stå i eget majestät. Isa Andersson tar fasta på kontraster i material och i form, en arbetsfilosofi som sätter prägel på hennes arbete som både konstnär och formgivare.
 
- Efter att jag tagit min examen från Beckmans formlinje blev jag fascinerad av vad man kan göra med hydrauliska verkstadspressar förutom att pressa kullager, berättar Isa Andersson. Tennisbollar, barbiedockor, tårtor… När jag började på Konstfack testade jag med rörbitar, och det blev så fint! Att deformera stålrör var den ena utmaningen, den andra att utforska maktstrukturer, statussymboler och överlevnadsestetik. Hydraulic ställer stålets tuffa blanka ytas perfektion mot det mänskligt ofullbordade.
 
- Jag besökte en massa bilverkstäder tillsammans med Johan Krantz för att hitta en press som var kraftigare än den vi hade på skolan, till slut var vi nära att ge upp. Det är en tuff process, du måste kunna din fysik, ändrar du godstjockleken bara en halv millimeter så förändras hela processen. Jag ville åt kontrasten mellan den här råa känslan och en fot som nästan såg ut att ha smälts ned.
 
Gardener's Sofa av Eva Schildt
 
Gardener’s Sofa, med några små förändringar kommer den åter i produktion.
Blommor och slingrande klätterväxter låter Eva Schildts Gardener’s Sofa bli ett med naturen. Form och funktion möter frodig växtlighet både i trädgården och på alla slags uteplatser. En soffa som är lika mycket sittplats som spaljé. Allt för att njuta sol, fågelkvitter, en bok, fika när som helst året runt dygnet runt.
- Jag längtade till varmare breddgrader när jag gick på Beckmans 2001, minns Eva Schildt. Utredning istället för inredning var mitt tema när jag skapade bord, soffa och picknickfilt så att man begav sig ut även i vårt kyliga klimat.
 
Gardener’s Sofa har belönades vid sin lansering 2001 med Ung Svensk Form och året därpå med Utmärkt Svensk Form och Grand Prix Formidable. Soffan återfinns i både Nationalmuseum och Röhsskas samlingar.
 
Mellow Clock av Joe Parr
 
Alla dessa klockor som ständigt påminner om hur snabbt tiden flyr. Vad var det nu vi skulle hinna? Vad missade vi? Stressigt värre. Joe Parrs Mellow Clock presenterar en ny syn på tid: klockan som en lekfull skulptur, tiden förvandlad till form. Allt i en klocka som låter konst möta design.
- När klockan rör sig så förändras också dess form, förklarar Joe Parr. Visarna lever sitt eget liv när färg och form förändras allt efter hur dagens ljus ändrar intensitet. Den skulpturala formen ger klockan en gracil närvaro som utan att dominera integrerar väl med alla typer av inredningar.
 
Mellow Clock är både konstverk och en helt funktionell skulptur, enligt Joe Parr. Helt gjord i aluminium med konkava former, och med en helt tyst pendel som sakta rör sig av och an.
- Först kan den tyckas annorlunda och abstrakt, men efter en kort tids användning är den lätt att läsa som en klocka, fortsätter Joe Parr. Precis som i all min design så har jag sett till att den är praktiskt användbar, men med en funktionalitet som går utöver vad vi förväntar oss.
 
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Design House Stockholm, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesigner, Klocka, SDW2024, Trädgårdssoffa, Vas;

Kommentera inlägget här :