Inredningspuffar del 5 - Matrummet

Hej, då var det dags att prata lite om matrummet eller matplatsen.

En plats för skön samling av både familjen och långa middagar med vänner. En del har ett helt matrum att inreda, men många har matplatsen i köket där både läxor och pyssel är några av sysselsättningarna samtidigt som det här ska äts. Ja, hur du än har det så tillbringar vi väldigt mycket tid vid våra matbord och därför är det viktigt att välja ett matbord som är optimalt för just ditt hem. 

Viktigast och den stora frågan är väl ändå hur stort matbord och hur många sittplatser du behöver. Ett stort matbord eller ett mindre, för det finns kanske inte plats för ett stort helt enkelt. Ska det vara runt, fyrkantigt eller kanske avlångt? Ett tips, något som alltid är bra är ett matbord med iläggsskiva.

Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm

Tänk på att en stol vid ett matbord behöver fritt utrymme bakom ryggen, du ska inte behöva tråckla in kroppen, knö in kroppen eller kort och gott det ska vara enkelt att sätta sig . 

En tumregel att hålla sig till är att stolen behöver ha ca 80 centimeter från bordskanten till närmsta vägg så det inte känns för trångt. Har du dessutom en dörr som ska kunna öppnas under middagen måste du även räkna in det måttet. 

Ja tänk igenom hur det ser ut hos dig. Är ni en stor familj där hemma eller ofta har middagsbjudningar? Har du ett litet hem eller sällan är många vid matbordet räcker det givetvis med ett mindre bord.

Här har jag inrett för ett litet hem. Då är det superbra med hopfällbara snygga möbler.

Styling: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
När du klurat ut vilken form, storlek och material du vill ha på bordet, då är det tid för att tänka på allt runtomring, stolar, matta, belysning och detaljer.
 
Stolarna. Visst, det finns färdiga kit med både bord och stolar att köpa, men jag tycker att det blir betydligt mer personligt om du sätter ihop det själv. Vad du än väljer så är det absolut viktigast med sittkomforten, du ska sitta skönt i stolen. Inte bara i 5 minuter utan i timmar, som ofta en middag tar. Inget pinnigt som skaver i ryggen, eller stoppat med för kort sittyta, eller...... Ja, ut och provsitt de stolar som du gillar, och välj sen.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm
 
Mattan under matbordet är inte bara viktig och en fin detalj, utan också en bra ljuddämpare. Men också måttet är superviktigt. Mattan måste vara så pass stor så att du kan dra ut stolen utan att fastna i kanten. För hur jobbigt är det inte om stolsbenen hamnar utanför mattkanten när du ska sätta dig, och därmed fastnar i kanten när du drar in stolen igen mot bordet. 
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm
 
En tumregel är, samma form på mattan som på bordsskivan, men större. Mattan bör vara bordets storlek plus ca 70 cm på alla sidor. Så när du drar ut stolarna och sätter dig på dem ska stolsbenen helst fortfarande stå på mattan.   

Belysningen är viktig, man ska kunna se både maten och gästerna mittöver, men absolut inte bli bländade av för starka lampor. Bra höjd på lampan brukar vara ca 60 cm mellan bordsytan och underkanten av lampan. Den får varken skymma sikten eller blända någon. Är det ett långt bord kan man också behöva flera ljuskällor. 

Lampor Mito sospeso från Occhio store by Aloud 
 
Lägg sen ner lite extra på dukningen, både till vardag och fest.
Styling: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com. Foto: Pelle Berglund, Znapshot
 
Det var matplatsen.
 
Du gillar och kommenterar här under i kommentarsfältet.
 
Känner du att du behöver fråga något om just din inredning, då kan du höra av dig så kan vi höras över telefon. Du ställer din fråga, kanske sänder du också över en/några bilder på rummet eller miljön du kört fast i, och vi diskuterar det hela. Smidigt och enkelt! Kostnad 350 kronor för varje påbörjad kvart. Mejla mig på annette@dinarumstockholm.com så kommer vi överens om en tid.
 
Känner du att du behöver fråga något, eller om du rent av känner att det här blir för svår och tidskrävande, för tro inget annat, det är tidskrävande att få till en bra inredning :). Då hjälper jag dig så klart gärna med hela, eller delar av, din inredning. Kontakta mig då på annette@dinarumstockholm.com så bokar vi in ett förutsättningslöst möte.
 
Nästa gång handlar Inredningspuffen om - Badrummet.
 
Önskar dig en fin fredag, och härlig helg! Kram! 
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Belysning, Det dukade bordet, Detaljer, Dina Rum Stockholm, Inredning, Inredningsdesigner i köket, Inspiration, Matbord, Matplats, Matsal, Matta;

Kommentera inlägget här :