Rosendals Trädgård och Skavank

Hej, igår promenerade jag ut till Djurgården och Rosendals Trädgård för en lunch och höra om deras renovering. Det bjöds inte bara på god lunch utan också minst sagt toppväder. Ja, så har sommaren äntligen komma. Det där med en lite längre vår är tydligen ute nu mera, sommaren kommer oftare och oftare bara så där pang på.
 
Ute på Rosendals Trädgård kollade vi in de nya växthusen och de renoverade Skavank växthusen. 
 
Hur får man in glaskross i nybyggnation? Hur tar man tillvara på glas som annars riskerar att hamna på deponi eller som schaktmassa? Hur minskar vi CO2-utsläppen? Frågor ställdes, svar gavs och resulterade i Ryds Glas koncept Skavank.

Glas är ett fantastiskt material. Det fäller inga kemikalier, är 100% återvinningsbart och angrips inte av luftföroreningar. Enda baksidan är den höga energiåtgången vid tillverkning av nytt glas på jungfrumaterial. Hela 1,5 kg CO2 per kg glas släpps ut vid nyproduktion. Ryds Glas satte ett mål att finna en lösning för att minska andelen glas som slängs, öka andelen glaskross i nyproduktion som därmed sänka CO2-utsläppet. Resultatet ser vi i Skavank. Glas för bra för att slängas. Idén är enkel; glas ska återanvändas eller återvinnas och bli nytt glas, i stället för att bli deponi och schaktmassor.

På Rosendal byggs det i stället för att rivas Som första stora projekt med Skavank har ett omfattande samarbete med Rosendals Trädgård inletts. En plats känd för sin biodynamiska odling, vackra miljö och matupplevelser från ”jord till bord”. Nu genomgår Rosendals Trädgård en omfattande utbyggnad och renovering där allt glas i de gamla växthusen ska bytas ut. Med Ryds Glas Skavank kommer fem stora växthus att förses med återvunnet (grönt glas) eller återanvänt glas och därmed bespara projektet cirka 20 000 kg i CO2-utsläpp. Nu står första ”Skavankhuset” klart! De återstående växthusen kommer renoveras löpande under en längre tidsperiod framöver.

– Växthusen som är från förra seklet är i stort behov av renovering och nu när vi gör det är det viktigt med så liten miljöpåverkan som möjligt. Att minimera svinn och cirkulera resurser är del av stiftelsens DNA, så samarbetet med Ryds Glas och deras Skavank passar oss perfekt. Vi tror på cirkulärt byggande och att återanvända så mycket material det bara går, säger Tin-Tin Jersild, vd för Stiftelsen Rosendals Trädgård.  

Förutom att Skavank bidrar till ett mer hållbart byggande kommer renoveringen av Rosendals Trädgård att minska energiförbrukningen eftersom man använder sig av isoler-och energiglas.

– Projektet är ett tydligt exempel på hur företag och organisationer kan anpassa sig till en mer hållbar framtid med kreativt tänkande och väl valda material, säger Sebastian Wigström, Varumärkes- och Hållbarhetschef på Ryds Glas Renoveringen av Rosendals Trädgårds fem växthus är inledd och första ”Skavankväxthuset” står nu klart!

I går när jag vara där bjöds vi på lunch och föredrag i det nya Skavankhuset. Två helt nya hus har byggts bredvid också, för kök och servering, som också öppnades i går, så lång kö.

Ut ock kolla på de nyinvigda och passa på att ät en god lunch.

Ha en fin kväll!

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesigner, Rosendals Trädgård, Växthus;

Kommentera inlägget här :