Rosendals Trädgård och Skavank

Hej, igår promenerade jag ut till Djurgården och Rosendals Trädgård för en lunch och höra om deras renovering. Det bjöds inte bara på god lunch utan också minst sagt toppväder. Ja, så har sommaren äntligen komma. Det där med en lite längre vår är tydligen ute nu mera, sommaren kommer oftare och oftare bara så där pang på.
 
Ute på Rosendals Trädgård kollade vi in de nya växthusen och de renoverade Skavank växthusen. 
 
Hur får man in glaskross i nybyggnation? Hur tar man tillvara på glas som annars riskerar att hamna på deponi eller som schaktmassa? Hur minskar vi CO2-utsläppen? Frågor ställdes, svar gavs och resulterade i Ryds Glas koncept Skavank.

Glas är ett fantastiskt material. Det fäller inga kemikalier, är 100% återvinningsbart och angrips inte av luftföroreningar. Enda baksidan är den höga energiåtgången vid tillverkning av nytt glas på jungfrumaterial. Hela 1,5 kg CO2 per kg glas släpps ut vid nyproduktion. Ryds Glas satte ett mål att finna en lösning för att minska andelen glas som slängs, öka andelen glaskross i nyproduktion som därmed sänka CO2-utsläppet. Resultatet ser vi i Skavank. Glas för bra för att slängas. Idén är enkel; glas ska återanvändas eller återvinnas och bli nytt glas, i stället för att bli deponi och schaktmassor.

På Rosendal byggs det i stället för att rivas Som första stora projekt med Skavank har ett omfattande samarbete med Rosendals Trädgård inletts. En plats känd för sin biodynamiska odling, vackra miljö och matupplevelser från ”jord till bord”. Nu genomgår Rosendals Trädgård en omfattande utbyggnad och renovering där allt glas i de gamla växthusen ska bytas ut. Med Ryds Glas Skavank kommer fem stora växthus att förses med återvunnet (grönt glas) eller återanvänt glas och därmed bespara projektet cirka 20 000 kg i CO2-utsläpp. Nu står första ”Skavankhuset” klart! De återstående växthusen kommer renoveras löpande under en längre tidsperiod framöver.

– Växthusen som är från förra seklet är i stort behov av renovering och nu när vi gör det är det viktigt med så liten miljöpåverkan som möjligt. Att minimera svinn och cirkulera resurser är del av stiftelsens DNA, så samarbetet med Ryds Glas och deras Skavank passar oss perfekt. Vi tror på cirkulärt byggande och att återanvända så mycket material det bara går, säger Tin-Tin Jersild, vd för Stiftelsen Rosendals Trädgård.  

Förutom att Skavank bidrar till ett mer hållbart byggande kommer renoveringen av Rosendals Trädgård att minska energiförbrukningen eftersom man använder sig av isoler-och energiglas.

– Projektet är ett tydligt exempel på hur företag och organisationer kan anpassa sig till en mer hållbar framtid med kreativt tänkande och väl valda material, säger Sebastian Wigström, Varumärkes- och Hållbarhetschef på Ryds Glas Renoveringen av Rosendals Trädgårds fem växthus är inledd och första ”Skavankväxthuset” står nu klart!

I går när jag vara där bjöds vi på lunch och föredrag i det nya Skavankhuset. Två helt nya hus har byggts bredvid också, för kök och servering, som också öppnades i går, så lång kö.

Ut ock kolla på de nyinvigda och passa på att ät en god lunch.

Ha en fin kväll!

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesigner, Rosendals Trädgård, Växthus;

Återanvändning - Inredningspuff nr 2

Hej, som jag lovat kommer Inredningspuffarna i repris.
Här är inredningspuff nr 2.
 
Inredningspuff nr 2, tryck HÄR så kan du läsa Inredningspuff nr 2
  
Ha en fin dag!
 
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Hall, Inredningsdesigner;

Videung, en säng anpassad efter din kropp och jorden resurser

Hej, vardag igen, eller klämdag för en del. Jag bli alltid lite dagvill när det dyker in en och annan helgdag mitt i veckan, men visst är det också lite skönt med en ledig dag så där mitt i bland alla avslut inför sommaren och semestrarna.
 
Men innan gårdagens ledighet så var jag, i onsdags på en pressvisning hos CFHILL för en ny säng, Videung. Jag som älskar ett härligt sängliv, med en skön säng och med riktigt lyxiga sängkläder, ja, en av mina vardagslyxprylar, så inget jag ville missa.

Sängen är ju en av de mest använda möblerna i ett hem, ja vi tillbringar ju ungefär en tredjedel av livet i just sängen. Så för mig är det bara självklart att den måste vara skön.

Nu bäddar Videung en säng för framtiden och hållbar konsumtion. Med ett nytänkande modulsystem och cirkulärt engagemang, revolutionerar företaget hur vi sover. Siktet är inställt på Europa, en säng i taget.
– Vi vill revolutionera branschen och sätta stopp för slit- och slängsängar. Videung tar sitt samhällsansvar och erbjuder både en unik miljövänlig lösning och optimal sömnkomfort, säger grundaren Patrik Sandhu Wilén.

När det är dags att byta säng, vilket är sällan, men när det väl ska ske är det så klart viktigt att det går rätt till tycker jag.

När de flesta sängar går till återvinningscentralen. Blir det lite knepigt för konstruktionen är i regel gjord av olika material som gör den svår att montera ner. Den hållbara träramen är fastlimmad- eller häftad med skum, polyester eller metall. Materialval och produktdesign tillåter inte ett cirkulärt kretslopp.

Patrik Sandhu Wilén bestämde sig för att ändra på resursslöseriet. Lösningen blev Videung, en säng som idag är återvinningsbar till 94 procent med ambitionen att bli 100 procent återvinningsbar inom ett par år. Ett modulsystem med olika komponenter gör det möjligt att byta ut alla delar, när som helst. Livslängden på modulerna är mellan 10 och 20 år. När något ska ersättas, är det smidigt att sortera i rätt återvinningskärl. Till sängarna använder Videung naturliga och återvunna material. För att uppnå maximal sovkomfort, är kärnan i madrassen gjord av naturlatex som formar sig perfekt efter din kropp och sovställning. Videung använder TencelTM Lyocell – en miljövänlig textilfiber i både råmaterial och tillverkning. Fördelarna är perfekta för en säng: slitstarkt, mjukt, absorberar och transporterar fukt.

– För att göra strukturen så solid som möjligt, fogar vi samman träelementen i vinkel mot varandra med så kallad laxknutning, en uråldrig hantverksmetod i kombination med innovativ teknologi. Träet är norrländskt, materialet till premiummadrassen kommer från Europa. Eftersom själva monteringen sker i köparens hem, går det att prata om en äkta hemma hos-produktion.

Läs mer om storlekar, pris mm HÄR.

Ha en fin fredag och helg!

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesigner, Säng, Videung;