Sängar Sängar Sängar

Hej, hoppas ni har det bra, själv har jag haft en hosta som heter duga, i två! omgångar, efter varandra. Trodde jag var helt frisk efter en veckas hosta och gungig tillvara, ja, under tre dagar var jag helt gungig. Så på jobb och möten direkt, men efter några dagar var hostan tillbaka, och jag var helt däckad igen....men, nu måste jag väl ändå vara frisk igen, hoppas verkligen det!
 
Den korta perioden jag var frisk hann jag bl a med att gå på ett intressant lunchseminarium hos Jensen Beds. Där Truls Hotvedt, naprapat och expert hos Jensen i anatomi och sömnkomfort, berättar vad god sömn betyder för hälsan och hur vi kan förbättra vår sömn. 
På Jensen vet, och säger man att nyckeln till att kunna tillverka bättre sängar är att förstå hur kroppen och specifikt vår sömn fungerar. Ingen ska hållas tillbaka på grund av trötthet, och därför har de ända sen starten 1947 strävat efter att skapa sängar och madrasser som kan hjälpa oss till bättre sömnkvalitet.
 
Det där med sömn och sömnkvalitén tror jag är något superviktigt! Jag tror t ex att det där med att lägga sig på samma tid och gå upp på samma tid är viktigt. Något som jag håller ganska strikt på, för det mesta. Att ha en skön säng, bäddad med fin bomullspercale, ett svalt rofyllt sovrum är viktigt för mig. 
Jag kan tillägga att jag så gott som aldrig haft problem med sömnen, att somna tar inte lång tid för mig, kanske 5 min, och jag vaknar oftast ett par minuter innan klockan ringer. Sover tydligen idealiskt, 8 tim/dygn. Vet att det kan vara provocerande för dig som kanske har svårt med sömnen, och tro inget annat än att jag förstår hur jobbigt det är! Men hoppas att du gjort allt som rekommenderas.
 
T ex har jag väninnor som inte sover så bra, och säger att de blir trötta och somnar snabbare om det tar ett gott glas vin på kvällen. På seminariet fick vi lära oss att visst somnar man kanske lite lättare, men.... sömnkvalitén blir inte bra. Samma sak med de som säger att de kan dricka kaffe på sen eftermiddag/kväll, tyvärr, sömnkvaliteten blir dålig! 
Men generna avgör hur länge kaffet stannar i just din kropp. Hur lång tid tar det då för koffeinet att lämna kroppen? Halveringstiden för koffein är 4-5 timmar. Det betyder att har vi tagit en mängd kaffe, har vi hälften kvar efter 4-5 timmar och 25 procent kvar efter 8-10 timmar och så vidare. Ja, det kan bli en hel del koffein i kroppen när man ska sova, efter en dag med mycket kaffe.

Själv har jag varit på jakt efter en ny säng från och till senaste året. Jag har provat säng efter säng efter säng. Det är svårt vill jag lova, och många gånger har det kommit något emellan och jag har pausat säng köpet. Ett sängköp är ju oftast en stor investering, så jag vill att det ska bli rätt, så jag kan sova skönt många år framåt. Men vet ni, jag har äntligen beställt en ny säng, kommer om några veckor, ser jag verkligen framemot!

Sov gott! och ha en fin dag!


Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesigner, Jensen Beds, Säng;

Kommentera inlägget här :