Inredningspuffar del 3 - Sovrummet

Då var det fredag igen och dags för Inredningspuffar del 3. Det här stycket kommer att handla om sovrummet, det absolut skönaste rummet, om du frågar mig.
Och eftersom man sover ungefär 1/3 del av livet, 1/3 del! Det är mycket, så därför tycker jag verkligen inte att man ska förringa sovrummet och dess sköna bekvämlighet. Med en skön säng, anpassade för just din kropp, härliga sängkläder och en skön känsla.
 
Ja, sovrummet, vad är väl det om inte - ett rum för vila - så helst inget arbete här inne heller. En rofylld plats ställer också höga krav på ordningen, för vem kan koppla av i ett kaos.
 
Ja försök att skapa ett lugnt, tyst och vilsamt rum med hjälp av dämpande textilier, mattor, gardiner, vilsamma färger, smart förvaring, avsaknad av Tv/datorer/paddor/mobiler.
Även fast många säkert vet att mobiler och bärbara datorer inte ska med i sängen/eller bredvid sängen så verkar många strunta i det.
Lite tokigt för grejen med mobiler och bärbara datorer är att de avger ett blått ljus. Det blå ljuset lurar våra kroppar att tro att det är dags att vakna, vilket gör det svårare att somna, Häpp!
 
Tänk på temperaturen. Ha en skön temperatur i sovrummet, det sägs att man sover bäst när det är mellan 14-18 grader. Så bädda svalt, vädra och dra gärna ner elementet ett snäpp.
Foto och inredning: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 
Sängen
Sängen är såklart den allra viktigaste, och dyraste, möbeln i sovrummet. En hel vetenskap kan jag också lägga till. Så här rekommenderar jag dig att provligga, provligga och provligga. Det är bara du som kan säga vad som känns skönast och bäst för just din kropp, rygg och nacke. Men det är också superviktigt att sängen ger den bästa avlastningen för just din kropp. Ta hjälp av personalen i sängbutiken, de brukar vara riktigt duktiga på att hjälpa dig, om inte byt sängbutik. Ibland finns det till och med sjukgymnaster anställda i butikerna för att kunna hjälpa dig på bästa sätt. För om sömnproblem är ett stort problem idag så är också rygg- och nackproblem ett stort problem. Och som sagt, vi tillbringar 1/3 del av livet i sängen så då är vi väl värda en skön säng och sömn!
 
Täcken och kuddar
Det är stor skillnad på fyllningar och innehåll i kuddar och täcken.
När du ska köpa dunkuddar och duntäcken så tycker jag att du ska hålla koll på certifieringar. För det finns en hel del produkter som inte är okej, enligt mig.
 
Om man vill försäkra sig om att inget dun plockats från levande fåglar, och det vill i alla varje fall inte jag. Då ska du ha koll på att tillverkaren innehar EDFA:s märkning för spårbarhet. För att bli EDFA-certifierad måste tillverkaren genomgång noggranna kontroller som också inkluderar deras inköpskanaler för att säkerställa att deras produkter lever upp till det europeiska djurskyddet och organisationens egna riktlinjer där plockning av levande fåglar är strängt förbjudet. 
En annan märkning är Nomite, som garanterar att täcket är allergivänligt för kvalsterallergiker.
Downfresh, är en garanti för att produkten har rengjorts enligt tvättkrav i Europa. 
Oeko-Tex class, är ett oberoende internationellt produkttestsystem för textilier med fyra produktklasser, som skiljer sig i mängden kvarvarande kemikalier de tillåter, klass 1 är de strängaste.
 
Sen så är det bara att välja dunsort, täckstorlek, höjd, fasthet, värmenivå, svalt, medium, varmt mm på ditt täcke och dina kuddar.
Ha koll på dunen för olika sorters dun ger olika känsla. Gäss lever längre än änder och ger därför större och luftigare dun. Myskandens dun och ejderdunet har egenskaper som liknar varandra. Men Ejdern, den ger världens finaste och lättaste dun. Olika känslor helt enkelt.

Sen så ger stora dun en bättre isoleringsförmåga än mindre dun och har högre bärighet eller “fluffighet”. Fjäder isolerar mindre bra, men ger en bra stadga som fyllning i kuddar.

Väljer du hellre ett täcke/kudde av syntetfiber, så är det både slitstarkt, lättskött och skillnaden mellan dun och syntet är ganska liten idag.

Dagens syntettäcken är lätta och luftiga. De vanligaste syntetfibrerna är hålfiber, microfiber och även bollfiber för kuddar. Täcken och kuddar som är stoppade med hålfiber är mjuka och luftiga medan syntetkuddar som är stoppade med bollfiberstoppning ger en spänstigare känsla.

Ja, vem sa att det är lätt att köpa rätt täcke och kudde :)

Innan jag går vidare, en liten påminnelse. Du har väl inte glömt mitt absolut bästa råd, gör moodboards! Se vad jag skrev om det i mina Inredningspuffar del 1.

Moodboard: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
 Textilier

Om vi sen går vidare med textilierna, som är oslagbara som ljuddämpare och som myshöjare.         

- Sängkläderna är viktiga och kan vara i olika färger, mönster och material. Material som har olika egenskaper, som:

Percale - Lyxigt och svalt. Helt klart mitt favoritmaterial, trots att det kväver mangling för att ge den rätta känslan. Men vardagslyx är något som jag gärna lägger ner både pengar och energi på mig!

Linne -  Lätt, svalt och funkar utmärkt skrynkligt.

Satin - Mjukt med finlyster

Flanell - Mjukt och luddigt

- En sängkappa på sängen gör enkelt rummet mera klätt.
- En klädd sänggavel ger rummet ett skönt möblerat och ombonat intryck.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 
 - Långa gardiner gör rummet mera dämpat och ombonat. Gärna flera längder på varje sida om fönstret, eller varför inte över hela fönsterväggen.
Här gäller inte less i more, enligt mig. Utan mycket gardintyg hjälper till att absorbera ljud och dämpar vibrationer. 
- En stor matta, eller gärna en heltäckningsmatta, är perfekt i sovrummet. 
En stor skön sovrumsmatta gör det inte bara skönare att gå upp på morgonen, när du sätter ner dina fötter på något mjukt och skönt, den dämpar också ljud. 
Hur stor mattan ska vara är så klart en smaksak. Men jag kommer att prata mer om mattstorlekar i kommande avsnittet, mattor.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 
- Sköna detaljer som prydnadskuddar och överkast klär hela din sköna säng. Ett härligt sätt att förändra sovrummet också. Vinterklä det med kanske mustiga toner och ulliga och bulliga plädar. För att sen framåt våren klä det i lite lättare toner och tunnare plädar.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 
Förvaringen
- Utnyttja utrymmet under sängen om du har dåligt med förvaring, sänglådor är utmärkta för t ex extra täcke och kuddar mm. 
- Sängbord med lådor för tidningar och böcker gör det lättare att skapa lugn och ordning. Ingen blir glad av tidningar och böcker som ligger i högar på golvet eller på sängbordet.
- En herrbetjänt eller stol/fåtölj där man kan lägga morgonrocken eller morgondagens kläder är ju toppen. Fast jag vet, det är fara att man på lördagsmorgonen upptäcker att det ligger en hel hög där, men veckans alla kläder. Disciplin behövs! :) 
 
Belysning
- Som i alla rum i ditt hem så behövs det både allmänbelysning och mysbelysning. Allmänbelysningen är bra när det behöver lysas upp ordentligt, när det ska städas och bäddas osv. Mysbelysningen gör ditt sovrum behagligt och härligt.
Viktigt är också att du har en bra läsbelysning, om du brukar läsa i sängen. Se till att den är riktbar så du kan pricka in boken ordenligt, så slipper du också ligga på exakt samma plats i sängen när du ska läsa.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 
Det var sovrummet. Jag hoppas du fick lite nyttigt att tänka på, innan du ger dig i kast med att skapa ditt sköna och drömmiga sovrum.
 
Som vanligt säger jag, reaktioner och feedback är alltid roligt, så kommentera gärna i kommentars fältet.
 
Kanske känner du att du behöver fråga något, då kan du höra av dig så kan vi höras över telefon. Du ställer din fråga, kanske sänder du också över en/några bilder på rummet eller miljön du kört fast i, och vi diskuterar det hela. Smidigt och enkelt! Kostnad 350 kronor för varje påbörjad kvart. Mejla mig på annette@dinarumstockholm så kommer vi överens om en tid.
 
Eller om du rent av känner att det här blir för svår eller för tidskrävande, för tro inget annat det är tidskrävande att få till en fin inredning :), så hjälper jag dig så klart gärna med hela, eller delar av, din inredning. Kontakta mig då på annette@dinarumstockholm.com så bokar vi in ett möte.
 
Nästa veckas Inredningspuffar kommer att handla om - Vardagsrummet - rummet för umgänge och sköna häng.
 
Önskar dig en härlig fredag, och trevlig helg! Kram!
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Inredning, Inredningskurs, Inredningspuffar, Inspiration, Sovrum;

Kommentera inlägget här :