Hej, funderar du på att renovera köket, eller kanske bara göra en liten make over. Jag får ofta frågan vad det är som gäller just nu i inredningen. Och som alltid kan jag komma med råd och berätta vad som är på gång, eller trendigt, ett ord som jag egentligen inte gillar. Men påminner samtidigt om att man alltid ska gå till sig själv med frågan, vad gillar jag.
Men om frågan är ställd så svarar jag så klart.
2025 säger trenden att det blir året då de varma och djärva nyanserna verkligen tar plats i köket. Det gäller allt från väggar, skåp och kakel till detaljer och dekorationer. Färger som nämns är djupgrönt, havsblått, terrakotta, rost och mjuka pasteller så som salvia och persika.
Fick för ett par dagar sen också en liten trendrapport från Caesarstone, en av världens ledande tillverkare av premiumytor i kvarts, mineral och keramik för kök och badrum.
Den stora globala trenden 2025 är, enligt företaget, att färger nu återigen tar en självklar plats i köket efter en lång period av skandinavisk minimalism. Vi går i stället in i en period där varma nyanser dominerar vilket skapar mer levande och personliga rum. Trenden säger att 2025 blir året då de varma och djärva nyanserna verkligen tar plats i köket. Det gäller allt från väggar, skåp och kakel till detaljer och dekorationer.
En tidigare rapport som Caesarstone skapat tillsammans med den internationella trendspanaren Lidewij Edelkoort visar tydligt att våra kök blir alltmer sociala ytor. Vi lagar inte längre bara mat i köket utan umgås även med familjen samt underhåller våra gäster i rummet som blivit hemmets hjärta. Den nya färgtrenden går hand i hand med kökets utveckling då de varma färgerna syftar till att skapa en lugn och harmonisk miljö samtidigt som de utrycker vår personlighet.
Den nya trenden bygger helt klart på att skapa en varm men ändå sober elegans där moderna färger kombineras med en klassisk elegans med eleganta bänkskivor, kakel, golv och detaljer som stilfulla knoppar/handtag.
Nyheter och trender syns även bland ugnar, spisar, kylskåp mm. Som, ja avgör själv vad du tycker, här är några nyheter:
Ungstrendet 2025
Siemens iQ700 ugn & Miele Smart Food ID: Kameran i ugnen
Redan 2022 hade vi en värmebeständig kamera i ugnen med Miele Foodview. År 2025 kommer denna övervakning att bli ännu smartare med Smart Food ID. Från och med nu skickar ugnskameran högupplösta bilder från bakrummet direkt till sociala medier.
Siemens har nu även eftermonterat och installerat en kamera i iQ700-ugnen. Den nya Siemens-ugnen från studioLine har också en bryningssensor och artificiell intelligens, vilket gör bakningen mycket enklare och bekvämare.
Miele HydroClean: ångugn med självrengörande
En annan ugnstrend är ångkokare. Att laga mat med ånga ger många fördelar och i år uppskattar vi dem ännu mer. Framför allt är funktionen ”Steam cooking Plus” ny, med vilken kombiångugnarna kommer med extra kraft och förbereder rätter ännu snabbare och ännu skonsammare med tillsats av ånga. Med Miele DGC HydroClean ångugn behöver du inte längre rengöra den för hand. Med blandningen av HydroCleaner och vatten rengör kombiångugnen sig automatiskt, liknande en ugn med pyrolys.
Spistrender 2025
Berbel Performance Panorama: Extra bred 90 cm häll
Den 90 cm berbel Performance Panorama spishällen erbjuder en enormt stor yta för matlagning.
Miele DiamondFinish: Extra hård induktionshäll
Lika dyrbar som en diamant och lika hård och reptålig – nya Miele induktionshällar med DiamondFinish har förmodligen den hårdaste ytan på marknaden och är dubbelt så hårda som konventionella glaskeramiska hällar.
Fläktrender 2025
Siemens GlassdraftAir: Elegant glasbordsfläkt med osynlig funktion
Den eleganta glasbordsventilationen GlassdraftAir från Siemens är lika diskret som en bordsventilation kan vara. Tack vare glasytan har du fri sikt när du lagar mat. Dessutom säkerställer atmosfäriskt ljus (som också kan justeras i färg) chica blickfång. Efter tillagningen rör sig Siemens downdraft extractor diskret tillbaka in i sin nisch under bänkskivan.
Diskmaskinstrender 2025
Diskmaskiner 2025 är smarta och uppmärksammar bra vatten- och energiförbrukning. Tysta ska så klart maskinerna också vara.
Kylskåpstrender 2025
Miele PerfectFresh Active: Fin vattendimma för mer fräschör
År 2025 erbjuder Miele innovativ teknologi inuti kylen: För att skydda kvalitet och vitaminer har Miele utrustat kylskåpen K 7000 och K 4000 med en fin kall dimma. Detta ligger på innehållet i lådan och ger en viss friskhetskick. Varje gång dörren öppnas och var 90:e minut sprejar Miele PerfectFresh Active en fin dimma från vattentanken ovanför direkt in i frukt- och grönsakslådan i kylskåpet.
Siemens openAssist: Öppna kylskåpet med din röst
Siemens studioLine 2025 kylskåp lovar enkel hantering. Det nya Siemens-kylskåpet från iQ700-serien öppnas automatiskt utan att röra det. Funktionen ”openAssist” gör det möjligt. Så om du har händerna fulla kan du öppna kylen med bara din röst. Naturligtvis krävs en smart anslutning till hemmets WLAN.
Värmande lådor 2025
Siemens värmelåda: Smart styrbar
Den nya Siemens värmelådan kan styras smart via Home Connect-appen. Timers och värmeprogram kan enkelt ställas in via smartphone.
Gaggenau värmelåda: multifunktionell kökshjälp
Det blir ännu mer speciellt med den nya värmelådan Gaggenau. Det är en multifunktionell kökshjälp och erbjuder till och med matlagningsfunktioner. Vid temperaturer på upp till 80 grader kan den varsamt laga mat utan ansträngning. Till exempel en stek.
Andra alternativ är att låta degen jäsa, torka örter och frukt eller förbereda yoghurt.
Ha en fin fredag och helg!