Josef Franks stoppmöbler möter abstrakt konst i årets höstutställning på Svenskt Tenn

Hej, fortsätter min vandring genom Stockholm Design Week, och i tisdags morse var jag på frukost med panelsamtal hos Svenskt Tenn och en titt på deras höstutställning EKTA Svenskt Tenn.
 
Svenskt Tenn inleder hösten med öppningen av EKTA Svenskt Tenn; en utställning där Josef Franks rika kollektion av stoppmöbler ramas in av abstrakt konst signerad konstnären Daniel Götesson (EKTA). Götesson har skapat en serie unika verk för utställningen, däribland ett textilt verk skapat i Svenskt Tenns klassiska möbeltyg Vägen.
 
Under sin tid på Svenskt Tenn formgav Josef Frank ett stort antal stoppmöbler, däribland Liljevalchssoffan, som var bland de första möblerna som Frank formgav för företaget, och som nu har funnits i sortimentet i nästan 90 år. När 2023 års höstutställning öppnar i Strandvägsgalleriet på Svenskt Tenn är det stoppmöblerna som står i centrum, klädda i ett urval nya textilier.
 
I samband med EKTA Svenskt Tenn presenteras för första gången också Svenskt Tenns nya möbeltyg i lin; en vidareutveckling av det enfärgade linnetyg som funnits i sortimentet sedan Estrid Ericsons tid, och som nu tagits fram i en grövre version, passande för möbeltapetsering. Svenskt Tenns Textil Möbellin färgas med en teknik som ger en något oregelbunden färgeffekt som framhäver linets naturliga egenskaper. Tyget lanseras i en dov färgskala om blått, bärnsten, grönt och mörkbrunt och kommer inledningsvis finnas tillgängligt som metervara för beställningsmöbler, samt på Josef Franks Pall 647.
 
Även en ny lampa presenteras, lampan Bamboo i design av Josef Frank, framtagen efter en ritning ur Svenskt Tenns rika arkiv. Lampan, som aldrig tidigare har varit i produktion, består av en armatur i bambu och mässing, med tillhörande skärm som sys för hand i siden.
 
Utställningen EKTA Svenskt Tenn öppnar den 6 september och pågår fram till den 22 oktober.

Håll utkik, för snart kommer jag presentera flera nyheter.

Trevlig torsdag!

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, EKTA Svenskt Tenn, Inredningsdesigner, Stockholm Design Week 2023, Svenskt Tenn;

Kommentera inlägget här :