Magiska mattor och lysande hjärtslag på årets ljusfestival under Nobelveckan

Hej, nu behövs det verkligen mera ljus i tillvaron, och gärna i form av spännande och inspirerande ljusinstallationer.
Då är det tur att det snart är dags för ljusfestivalen Nobel Week Lights, som pågår mellan den 2 december -10 december i Stockholm.
 
En park med eldflugor, upplysta klot som du kan sparka i gång med dina fötter och hjärtslag som omvandlas till ljus. Det är några av årets konstverk under Nobel Week Lights, som totalt är sjutton installationer inspirerade av Nobelpristagare.  
 
Två verk är inspirerade av årets Nobelpristagare som ska firas under Nobelveckan. Vid Strömparterren hittar man tre stora ljusglober som skapats av kreatörerna på kanadensiska Lucion Média. Inne i de färgglada kloten visas skuggspel inspirerat av dramatik och prosa av årets litteraturpristagare Jon Fosse. Årets tre fysikpristagare Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har satt i gång fantasin hos studenter på Beckmans Designhögskola som skapar en installation med attosekunder i åtanke.
 
I år har ljusfestivalen lyckats locka till sig en av världen mest framstående ljuskonstnärer. Miguel Chevalier är en av pionjärerna inom virtuell och digital konst och hans verk har visats över hela världen på platser som New York, Singapore, Marocko och i Brasilien. Hans verk vid Stadsmuseet utgörs av magiska mattor som interagerar med besökarna när man går på dem inspirerat av de bilder och symboler som finns inom vetenskapen.

Platser med ljusinstallationer: Benny Fredrikssons Torg, Centralbron, Grand Hôtel, Gustav Adolfs torg, Karl den Xll:s torg, Nobel Prize Museum, Sergels torg, Scenkonstmuseet, Skeppsholmen, Soltorget, Stadshuset, Stadsmuseet, Storkyrkan, Strömparterren och Östasiatiska museet.

Medverkande konstnärer och ljusdesigners: Atelier BK, Chevalvert, Irina My Ahrenstedt, Ivan Wahren, Juan Funentes, Light Spray, Limelight, Lucion Média, Miguel Chevalier, Rethread, Studio Toer, Theaterpixels och Valentine Isaeus-Berlin samt flertalet universitet och högskolor.

Hela programet hittar du HÄR.

Ha en fin torsdag!

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Belysning, Dina Rum Stockholm, Installationer, Ljuskonst, Nobel Week Lights Stockholm 2023;

Kommentera inlägget här :