Den Diskreta Charmen

Igår var jag på en pressvisning hos Svenskt Tenn, som visade sin nya utställning "Den Diskreta Charmen".
 
För i höst lanserar Svenskt Tenn en exklusiv inredningskollektion skapad av Mamma Andersson. Kollektionen har fått namnet ”Den Diskreta Charmen” och visas i en härlig utställning med samma namn och som skildrar en slags drömvärld, skapad av Mamma Andersson.
 
Mamma Andersson är en av Sveriges internationellt mest namnkunniga konstnärer, representerad på ett flertal av världens främsta museer och just nu aktuell med utställningen Humdrum Days på Louisiana Museum of Modern Art i Danmark.
 
Nu lanseras alltså hennes första inredningskollektion som hon skapat exklusivt för Svenskt Tenn. Både kollektionen och utställningen präglas av hennes konstnärskap och känsla för färg och rumsligheter. 
 
Mamma Andersson upptäckte Svenskt Tenn i samband med sina studier på Konsthögskolan i Stockholm (1986 – 1993) då hon besökte butiken på Strandvägen för första gången. Det blev starten på en fascination som kom att vara i decennier.

– Av någon anledning blev Svenskt Tenn ett ställe dit jag gick i hemlighet för att se det vackra livet, hämta en särskild sorts inspiration. I nästan tjugo års tid besökte jag butiken utan att någonsin köpa något. Jag hade inte råd. Men det var inte det som var grejen, säger Mamma Andersson och fortsätter:
– I Josef Franks textilier finns det en djärvhet, lekfullhet och en fantastisk yrkesskicklighet. För mig är färg och mönster en av grunderna till måleri. Estrid Ericsson har intresserat mig mer och mer med åren. Särskilt hennes öga för det vackra och eleganta, hennes förmåga att samla på både högt och lågt, avancerade och simpla ting. Hon var verkligen före sin tid, säger Mamma Andersson.

Kollektionen består av en pläd, en tehuva, en serie brickor och en teservis. Namnet på kollektionen ”Den Diskreta Charmen” kommer från filmtiteln Borgarklassens Diskreta Charm av Luis Bunuel, 1972. Den refererar bland annat till konstnärens eget förhållande till den borgerliga traditionen.
  
En härlig utställning där du ser Mamma Anderssons konst och hennes kollektion "Den Diskreta Charmen" tillsammans med Svenskt Tenns inredning. Väl värt ett besök!
 
Ha en fin onsdag!
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Art, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesign, Inspiration, Konst, Mamma Andersson, Svenskt Tenn;

Kommentera inlägget här :