Plastsanering i köket

Det gäller att tänka nytt och sanera bland plasten där hemma. 
Jag har väl inte haft så mycket plast i min inredning, men i köket har jag haft ett och annat köksredskap. Men för något år sen rensade jag bort de mesta av mina plastredskap. Så som en och annan plastslev, skärbräda och plastbunke. 
Det känns ju ganska tokigt att slänga iväg fungerande redskap, men med tanke på att en del plaster kan fälla ifrån sig på maten så rensade jag. För vem sjutton vet vad just den där sleven eller skärbrädan är gjord av för plast, fällande eller inte fällande plast.
 
Men så kommer man till ersättarna för förvaringen t ex. Visste du att vi använder i genomsnitt 100 meter plastfolie per hushåll/år? 100 meter!...det är en väldig mängd plast, dessutom ett material som vi försöker dra ner på i övrigt i vår vardag.
Jag har använt plastfilm, plastpåsar mm, och det känns inte alls okej för mig idag. För har man sett de stora plastöar som finns i våra hav, sett bilderna av döda sköldpaddor som har ätit plastpåsar och fiskar fulla av plast, då känns plast inte alls okej tycker jag. 

Plastavfall är som sagt ett stort problem i världen och hållbara alternativ ligger högt på önskelistan. Tack vare en miljö- och hälsomedveten start-up från Berlin kan vi nu klara oss utan plastfilm. Beeskin är namnet på ett naturligt, hållbart och återanvändningsbart alternativ för att förpacka mat. Dessa bivaxdukar sparar inte bara plaståtgång utan håller även maten fräsch längre tack vare sina andningsbara och antibakteriella egenskaper, doftar svagt av honung och det är ju gott. Perfekt att slå in allt ifrån brödet, grönsaker, frukt, ost, ja, allt du kan tänka dig i matväg.

Bivaxdukar är heller inte en ny uppfinning utan fanns i tidigare generationers hem, ett husmorsknep som bara har glömts bort, som så mycket annat smart och genomtänkt från förr.

De nya bivaxdukarna finns i färdigpackade bitar, enstaka eller i set, och nu till hösten kommer det även på rulle och som påse.  

Beeskins bivaxdukar kan användas upp till ett år - och med 1 års garanti - och dessutom bli återvunna på ett miljövänligt sätt. 

Inge mer plastfilm eller plastpåsar, eller hur!

 

Önskar dig en härlig fredag och skön helg!
 
Hade egentligen tänkt filma hur bivaxdukarna fungerar, men den ena filmen efter den andra blev sjutton bara värre och värre. Det där måste jag öva på, eller be om hjälp med.
Så här kommer Beeskins egna film! :)
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Inredningsdesigner i köket, Köksredskap, Matlagning, Matnyttigt, Smartlösning;

Kommentera inlägget här :