Inredningspuffar del 2 - Hallen

Hej, hoppas veckan varit bra!
 
Idag är det dags för Inredningspuffar del 2. Som jag berättade i del 1 av mina Inredningspuffar så kommer den här delen att handla om hallen, som ju också är hemmets första intryck.
 
Det där med första intrycket är ju alltid viktigt, om det så handlar om mig själv eller en miljö/hem/arbetsplats mm. För visst är det så att man bara får en chans att göra ett bra första intryck! 
Trots det så är kanske just hallen det rum som de flesta av oss ägnar minst uppmärksamhet och omtanke åt, ja, fastän det egentligen borde vara tvärtom.
För här sätts tonen för resten av hemmet, och hallen är det man välkomnas av när man stiger innanför dörren.
 
Hur du vill att din hall ska välkomna dig och dina gäster är så klart helt upp till dig. Genom ljusa, mjuka toner eller med mörka, fylliga toner. Huvudsaken är väl att den känns personlig och tilltalande för dig och därmed få dig att trivas. Ja, låt hallen bli till ett skönt välkomnande när du kommer hem, och en spännande väg ut.
 
Drömmen är väl att det alltid ska kännas välkomnande att kliva in i hallen. Men, jag vet, det kan vara en utmaning. För många känner nog igen sig i, trots städning och rensning, att hallen lätt förvandlas till ett utrymme med slängda jackor, högar av skor, ja. ett litet kaos. 
Men det finns alltid utvägar att sig ur eländet. 
 
Så börja med att fundera igenom hur du/ni beter er när ni kommer innanför dörren.
- Var hamnar skorna, var ska skostället stå.
- Hur många jackor och kappor ska samsas om samma plats, hur många klädstänger eller hur många krokar behövs.
Här är också bra att tänka på att ALLA jackor och kappor inte behöver hänga i hallen året om. Flytta bort vinterjackorna till en annan garderob under sommaren osv.
- Var hamnar handväskan och övriga väskor, vad ska krokar sättas upp.
- Var brukar nycklar och mobilerna hamna?
- Vad får du plats med i i just din hall? En del hallar är stora, men väldigt många är små, ja till och med pyttesmå. 
Ja, tänk igenom flödet i hallen.
 
Några bra saker att ha eller att tänka på vad det gäller hallen.
 
1. Bra förvaring är verkligen A och O. Har man utrymme för det så är en platsbyggd förvaring något jag rekommendera. Här kan man planera in allt, precis som man vill ha det. Fack/lådor för vantar/handskar/mössor, tillräckliga utrymmen för jackor, väskor och hudkoppel osv.
Så här fint kan det bli med en platsbyggd del av serien Real Classic Karleby från Kvänum. Både med en öppen förvaring med stång, krokar och hyllor för både kappor, hattar och skor. Men också med en sluten del med dörrar att stänga.
 
Har man bara en pytteliten hall, så satsa på en bra byrå och kanske en tamburmajor. 
Styling: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com Foto: Pelle Berglund, Znapshot
 
En annan bra och enkel lösning är, om man har en hatthylla i en nisch. Sätt upp ett fint draperi för det hela, och vips så syns det inte om det är lite stökigt där bakom.
 
Eller montera upp skjutdörrar för nischen, och du har även här trollat bort stöket på hatthyllan.
 
Så här enkelt löste jag problemet med en stökig hall för en kund. Skjutdörrar, och lugnet la sig på en gång!
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com 
 
På tal om draperi, sätt gärna upp ett snyggt draperi för ytterdörren, som ofta är ganska intetsägande. Du får både ett vackert blickfång och samtidigt stänger du ute ljud från trapphuset.
 
2. Golvet. Ska du lägga nytt golv så kan en bra lösning vara ett stengolv, för att det är både snyggt och praktiskt.
Har du en stor hall så blir det fin med att ha ett stengolv precis vid entrén och i övriga hallen ett parkettgolv eller varför inte en sisalmatta, snyggt och ger en mer ombonad känsla.
 
En dörrmatta att torka av fötterna på är alltid bra att ha precis vid entrén. 
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
3. Väggarna. Här beror det på din stil, tycke/smak och vad du vill uppnå med din hall. Ljus eller mörk färg eller varför inte en cool tapet?
Jag kan tycka att en mörk ton är väldigt välkomnande och ger en ombonad känsla i en hall. Jag tycker absolut inte att man ska vara rädd för en mörk färg på väggarna om de så är en målad färg eller en vacker tapet.
 
Själv har jag en hall med gångar, en massa dörrar, prång och entrédel som för ett par år sen fick en svartblågrå färg på väggarna. Resultatet blev så mycket härligare och mer välkomnande, än innan då den var vitmålad.
Trots det så kommer den snart att få ett nytt utseende, en ny färg/tapet, självklart även den i en mörkare ton.
Här är min hall, och ja, den är väldigt svår att fota, med alla gångar, språng och dörrar. Men om vi bortser från det, visst blev den trevligare med en mörkare färg på väggarna.
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
En mörkare ton brukar också vara tåligare mot smuts och stötar, lite mer förlåtande när märken kommer från en väska som dras till mot väggen eller skor som sparkas av. 
 
Tidigare pratade man mycket om att hallfärgen gärna skulle ha en lite högre glans, pågrund av att den är tåligare och lättare att torka av. Men nu finns det helmatta färger som är både tåliga och avtorkningsbara, så gillar du helmatta färger kör på det. Alcros nya färg Alcro Stil till exempel är en helmatt färg med en djup kulöråtergivning och samtidigt både avtorkningsbar och tålig.
Alcro Stil finns i 12 sköna kulörer. Här är väggen målad i 006 Havsdjup. 
 
4. En sittplats i hallen är toppen tycker jag. För bekvämt snörande av skor och avdragning av stövlar mm. Sittplatsen kan vara lös i form av en stol, väggfast och fällbara eller varför inte bygga in en skön sittplats precis anpassad för platsen.
Här är den lilla sittplatsen platsbyggd av Intro, rökt ek Nogat, från Kvänum. Här skulle jag nog inte bara sätta på skorna utan även kunna tänka mig att sitta och läsa lite. Snyggt! 
 
5. Belysningen är viktig, både vad det gäller det praktiska, att hitta det man letar efter, och stämningen i hallen. Så tänk både allmänbelysning och stämningsbelysning.
Här är en dimmer en toppenbra lösning om du t ex använder spotlights i taket.
 
6. En spegel för en sista koll av frisyren, outfiten och så, känner i alla fall jag är ett måste. Gärna en helfigursspegel, sen så är det bara att rusa iväg på nästa möte.
 
7. Detaljer. Genom detaljerna i hallen så sätter du kanske lättast din prägel på det hela. Någon vacker vägglampa, lampett, en tavla, ett fint stilleben osv.
Det är inte alla som har en så stor hall som ger plats åt ett runt vackert litet bord i mitten av hallen. Men hur snyggt och välkomnande är inte det, toppad med en maffig vas med blommor!
En lampett och en tavla kan göra mycket åt känslan i hallen. 
Foto: Annette Eriksson, dinarumstockholm.com
 
Men stilen får du också genom ditt färgval på väggarna tillsammans med tyget på draperiet eller kanske på sittplatsen. Ja här kommer den välkända "röda tråden" in, så se till att färgmatcha och skapa stilen med hjälp av detaljer, mönster och färger. Som sen gärna ska följa resten av ditt hem för att få en harmoni och skön känsla rakt igenom. Åter igen, det första intrycket av ditt hem. Det blir ju lite konstigt om förväntningarna, de första intrycket, ligger på topp efter att ha sett en välkomnande och snygg hall, faller platt och inte riktigt hänger med i resten av bostaden. 
 
Hoppas du fick lite nyttigt att tänka på vad det gäller hallen, innan du ger dig i kast med att skapa din drömhall.
Som vanligt säger jag, reaktioner och feedback är alltid roligt!
 
Kanske känner du att du behöver fråga något, då kan du höra av dig så kan vi höras över telefon. Du ställer din fråga, kanske sänder du också över en/några bilder på rummet eller miljön du kört fast i, och vi diskuterar det hela. Smidigt och enkelt! Kostnad 350 kronor för varje påbörjad kvart. Mejla mig på annette@dinarumstockholm så kommer vi överens om en tid.
 
Känner du att du behöver fråga något, eller om du rent av känner att det här blir för svår och  för tidskrävande, för tro inget annat det är tidskrävande att få till en fin inredning :), så hjälper jag dig så klart gärna med hela, eller delar av, din inredning. Kontakta mig då på annette@dinarumstockholm.com så bokar vi in ett möte.
 
Nästa veckas Inredningspuffar kommer att handla om sovrummet, hemmets skönaste plats om du frågar mig :)
 
Ha en fin fredag, och trevlig helg! Kram!
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Dina Rum Stockholm, Hall, Inredning, Inredningsinspiration, Inredningskurs, Inredningspuffar, Inspiration;

Kommentera inlägget här :