Stockholmsturist

Destinationsbyte och en snabb ompackning här hemma. Passar också på att tipsa dig om en Stockholmsutflykt för dig som kanske semestrar i stan. Helt gratis är den också, och mitt tips till dig är att ta en rundvandring i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Området sträcker sig från Husarviken i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder och omges av Kungliga nationalstadsparken. Första etappen Norra 1, börjades bygga 2011 med inflyttning 2012. Området längs Husarviken kommer att bebyggas under en tioårsperiod. Det är också ett av Stockholms miljöprofilerande områden och ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Fullt utbyggt planeras området vara omkring 2030. Du kommer lätt dit genom att från Valhallavägen gå vägen mellan Stockholms Stadion och Sophiahemmet, sen går du i princip bara rakt fram i 10-15 minuter genom den lummiga Liljansskogen. Passera Café Harpaviljongen, perfekt för en fika om du är sugen på det, vidare förbi Ryttarstadion och nu ser du området.

Jag tycker att området hade vunnit på om det i alla fall hade funnit någon form av röd tråd vad det gäller byggnationen. Precis som när man inreder en våning med flera rum så blir det ju bäst om det finns en röd tråd, så det inte spretar helt enkelt. För husen i området är byggda av olika byggaktörer och en del av husen är vansinnigt tråkiga medans andra tilltalar mig mycket. En del ser ut att vara byggda på 80-talet andra har fått en grön eller graffitimålning balkong, sånt såg jag redan för 10-15 år sen. Har man som arkitekt inte högre ambitioner med sitt yrkesval, så undrar i alla fall jag över deras val av yrke..tjoff, tjoff…sorry! Men det fanns också coolare hus, som tur är. Men som sagt jag tycker också att området hade vunnit på att, och blivit finare, om man hade haft någon/några igenkänningar på byggnader, ja en röd tråd. Annars så gillar jag området med både närheten till stan och naturen. Jag har också haft en del inredningsprojekt i området och förstått att mina kunder trivs väldigt bra där. Ja bedöm själv, här är lite bilder så ni förstår vad jag menar, men gå sen dit och titta vetja.

 
Fördelen med det här området är närheten till Kungliga nationalstadsparken, Kungliga Norra Djurgården, inte lika känt, och välbesökt som Kungliga Södra Djurgården men desto lugnare och skönare enligt mig. Här kan du gå en kilometer ibland utan att möta en människa medans du på Södra Djurgården nästan kan behöva gå i kö på gångbanorna :). Här ramlar du rakt in bland kohagar, stora ytor, härliga stora ekar, vackra miljöer, 4H-Gård, 1 fik och 1 restaurang och en del vackra byggnader. Har du inte varit här så passa på att gå över Husarviken med hjälp av den lilla bron och promenera runt. Miljöombyte med stort M efter din rundvandring bland nybygget och arkitektutvandringen, långa sträckor, men som sagt, härligt.
Nu tillbaka till semester och lata dagar för min del, men vi hörs snart igen. Ha en fortsatt härlig sommar! Kram!
Taggar: Arkitektur, Natur, Norra Djurgårdsstan, Nytt område, Stockholm;

Kommentera inlägget här :