Ljus över stan

Som Stockholmska och med mitt hjärta i Stockholm så kan jag väl ändå få säga att Stockholm är en vacker stad. Vackrast på sommaren kanske men inte så dålig på vintern heller. Och sen förra året så tycker jag att staden blev extra vacker under Nobelveckan, därför blev jag glad i går över att se att ljussättning fortsätter även i år under Nobelveckan. 

För andra året i rad firas Nobelveckan alltså med ljusinstallationer under den 4 - 12 december. Igår avslöjades vilka platser som kommer att lysas upp i decembermörkret. En av nyheterna i år är att Västerbron får ett ljuskonstverk inspirerat av Nobelpristagaren Marie Curie. 

Nobel Week Lights Stockholm fick förra året med uppskattningsvis 200 000 besökare. Ett flertal av de platser i stadsrummet som var med i satsningen då är tillbaka även i år med ljusverk. I år tillkommer också nya platser som Brunkebergstunneln och Östasiatiska museet. De tjugotal konstinstallationerna har på ett eller annat sätt hämtat inspiration från Nobelpriset och Nobelprisbelönade insatser. 

Några av de konstnärer och ljusdesigners som presenteras är:

Fredrik Jönsson, som har ljussatt hundratals artister i Melodifestivalen och vunnit flera fina priser i ljusdesign, skapar ett verk på Strömparterren. Han har inspirerats av 2009 års fysikpristagare Charles Kao och använder sig av fiberoptiska kablar för att bjuda på ett storslaget ljusspel som sträcker sig långt upp i skyn.

Emma Hjortenklev Wassberg, som under förra året klädde in en av Hötorgsskraporna med orden Jag vill hålla dig i min famn men får inte, är tillbaka igen. Inspirationen denna gång kommer från Nobelpristagaren Marie Curie. I år kommer Västerbron att lysas upp med det grönglimrande ljus som ofta förknippas med radium samtidigt som brons naturliga form för tankarna till elektromagnetisk strålning och vågrörelser som fortplantas genom tid och rum.

En av de mest uppmärksammade installationerna förra året var projektionen på Stadshuset med bilder från rymden. I år skiftas perspektivet när bilder som visar jorden sedd från rymden får ta plats. Verket Earth from Space skapas av PXLFLD.

Själv så tycker jag att Stockholms stadshus är en av stans vackraste byggnader, både på utsidan och insidan.

Och ovanför Nobelprismuseet och Stortorget i Gamla stan skapar den italienska ljuskonstnären Alessandro Lupi ett nät med speglar som reflekterar ljuset i den närliggande miljön på torget, dag som natt. Verket Fragments of Reality hämtar sin inspiration från de vidsträckta nätverk och samarbeten som många pristagare betonar vikten av för att kunna göra vetenskapliga framsteg.

Här är platserna med ljusinstallationer under Nobel Week Lights 2021:
Stockholms stadshus, Dramaten, Sergels torg, Stadsmuseet, Nobelprismuseet, Statens Museer för Världskultur/Östasiatiska museet, Moderna museet, Riksplan framför Riksdagshuset, Västerbron, Blasieholmstorg, Brunkebergstunneln, Handelshögskolan, Benny Fredrikssons torg, Tysta Marigången, Karl XIIs torg, Strömparterren, Skeppsholmen och Skeppsholmsbron. En mobil ljusinstallation som förflyttas med cykel är också med i år. Fyra av årets installationer är framtagna i samverkan med högskolor och universitet.

Ha en fin onsdag!

Här några bilder från förra året.

Space, Stockholms stadshus, 2020. Installationen var ett av de största video-mappningsprojekten som staden någonsin hade sett. Foto: Per Kristiansen.
Stockholms stadshus 2020 © Nobelpriset Outreach. Foto: Clément Morin. "Space" på Stockholms stadshus, producerad av Lumination of Sweden, PXLFLD och Creative Technology i samarbete med Svenska Rymdstyrelsen och European Space Agency.
Nobel Week Lights 2020.  Foto: Per Kristiansen. Konstnär: Johanna Enger
Nobel Week Lights 2020. Foto: Per Kristiansen. Formgivare: Alexander Lervik 
Taggar: Annette Eriksson, Belysning, Dina Rum Stockholm, Inspiration, Nobel Week Lights Stockholm, Stockholm;

Kommentera inlägget här :