Vaser som sticker ut

En del tycker att de italienska Morovaserna ser lite läskiga ut, men jag är löjligt förtjust i dem.
 
För 5 år sedan blev företaget Abhika´s designteam inspirerade av de traditionella italienska Morovaserna - en keramikvas i form av ett människohuvud som är producerad i Caltagirone på Sicilien.

Vaser som är handgjorda konstverk är ett Unesco arv, med tusentals års tradition, djupt kopplade till den Sicilianska historien. En vacker men hemsk sägen gav Abhikas designteam inspiration och möjlighet att tillverka något liknande - men i "Abhika-style".

En vas som bygger på en berättelse om kärlek och passion, svek och svartsjuka.

Även om jag tycker att vaserna är helt underbara, så är berättelsen om vasens uppkomst inte riktigt lika charmig och underbar....
 

Det var en gång en vas......

På 1200-talet när Sicilien styrdes av morerna, fanns där en italiensk ung dam som levde ett tillbakadraget liv och med främsta intresse att odla och pyssla med sina blommor på balkongen. En dag passerade en ung morisk man och blev genast förälskad. Han bestämde sig för att han var tvungen att vinna flickans hjärta och kom in i huset för att förklara sin kärlek. Flickan blev mycket förvånad då hon aldrig hade upplevd något dyligt men besvarade hans kärlek. Efter några veckors umgänge berättade han att han var tvungen att återvända hem - till sin fru och barn. Flickan blev bestört och alla förväntningar gick i kras och hennes rykte var förstört. Hon kände sig lurad och föll i ilska.

Hon väntade in natten tills han hade somnat, högg av mannens huvud och använde det sedan som vas till sina älskade blommor på balkongen. Sedan den dagen frodades blommor i vasen och grannarnas förundran och avundsjuka ledde till att de började skapa liknande vaser med Moro former. Även idag på Sicilianska balkonger kan man beundra dessa fint raffinerade mörkbruna huvudvaser kallade "testa di Moro". En trevlig men avskräckande varning för alla gifta män.

Här är några av Abhikas Morovaser, finns massor av utförande, inte illa eller hur!?

Ha en fin måndag!

Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Blommor, Dina Rum Stockholm, Historia, Inredningsdesigner, Inspiration, Italiensk, Kruka, Sicilien, Vas;

Kommentera inlägget här :