Syrensaft

Hej,
 
Jag har för första gången gjort syrensaft, har du testat? Superenkelt och som att ha försommaren på flaska. 
 
Jag har tänkt att göra det många gånger, men nu blev det av. Som sagt, superenkelt, det tar bara 30 min att göra, sedan ska saften stå i kylen 2-3 dagar innan den är redo att drickas.
Mitt recept ger 1 liter outspädd saft. I kylen håller saften ca 2 veckor men den går även utmärkt att frysa in, och plocka fram till hösten/vintern för en härlig sommarkänsla!
 
Jag gjorde min saft av ljuslila syrener, blev en ljusrosa färg. Men stoppade i 4 blåbär för att få en lite mörkare färg.
Om du använder mörkare syrenblommor blir det mer färg, vita syrener blir det så klart ingen färg. Jag har också hört att man kan laborera lite med smaken, t ex skära ner lite rabarber. 
Men jag körde den klassiska med syrener och 🍋 
 
För ca 1 liter behöver du:
2-3 ekologiska citroner
20 knippen syrenblommor
5 dl vatten
5 dl strösocker
 
Gör så här:
1. Plocka blommorna och skaka dem lite lätt, eller lägg dem på en handduk, så du inte får med några kryp. Plocka av vissnade blommor och blad, lägg i en stor bunke.
2. Tvätta och skiva citronerna, och lägg i bunken.
3. Koka upp vatten och socker och slå över blommorna och citronerna. Rör om lite lätt och täck med lock och låt stå i kylen i 2-3 dagar.
4. Sila sen av saften och häll upp på rena flaskor. Håller cirka 1 månad i kylen, och i frysen riktigt länge.

Blanda ut saften med stilla eller bubbligt vatten vid servering, gärna med is. Eller vill du ha det lite festligare så blanda i mousserande vin eller champagne.
 
Ha en fin onsdag!
 
 
 
Taggar: Anlita en Inredningsdesigner, Annette Eriksson, Syrensaft;

Kommentera inlägget här :