Goda smaker i Köpenhamn

Att äta gott på mina resor är en av de stora behållningarna med att resa kan jag tycka. Att besöka bra restauranger, barer och caféer under resan missar jag alltså gärna inte. 
På en långhelg i Köpenhamn hinner man inte så mycket men en del hann vi med, och här är några av ställena som vi fyllde magen.
 
Någon frukostmänniska av rang är jag inte. Jag klarar mig med en kaffe, och kanske en macka, men sitter gärna på mysiga bagerier eller frukostställen och får i mig det här. Vi besökte två, i olika stadsdelar.
På väg till lite shopping i Frederiksberg stannade vi till på det helekologiska bageriet/caféet Bagerdygtig på Istedgade 118. Enkelt ställe med bänkar och bord på solsidan ute på trottoaren, sånt uppskattas ju alltid soliga mornar.
Ett annat frukostställe, Kompa'9, Kompagnistræde 9, som hade lite högre ambitioner, Ja det fanns lite mer att välja på och kändes lite mer, som Saturnus, för dig som känner till Stockholm. Dock utan Saturnus jäääätte goda och stoooora bullar. Ja, det var jag som tog kaffe, med en croissant!..aj aj så onyttigt, men ibland så är jag bara det :)... och min reskompis den något nyttigare frukosten.
Över till lunchen.
En lunch på Beau Marché, Ny Østergade 32 kan jag rekommendera. Beau Marché är en brokig butik men mycket kul att titta på, som också har en vinbar i butiken, och en liten restaurang på bakgården. Har varit i butiken tidagare men inte ätit, men den här gången blev det en god sallad på stället. En mysig och charmig liten restaurang.
Smörebröd hör liksom Danmark till och passar utmärkt som lunch. Vi hade blivit rekommenderade Told & Snaps på Toldbodgade 2, ligger på en tvärgata till Nyhavn. Ganska litet ställe med vita dukar, fint porslin och supergoda och fräscha smörebröd, svårt att få plats, så boka bord.
God lunch fanns det också på Hotel Sanders, som jag berättade om häromdagen.
En och annan fika med wienerbröd slinker ju också lätt ner när man är i Köpenhamn, tyvärr :) men ack så gott!
I slakthusområdet finns det en massa restauranger, och nattklubbar, om du är ute efter det. En av de bästa fiskrestaurangerna hade jag hört låg där och den besökte vi. Det var Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100. En rå och cool, ja råcool/snygg restaurang. Cementgolv, slitet, ruff lokal med en skön blandning av gäster. Mycket gott att välja på men en del rätter kändes lite överprissatta, men allt var som sagt riktigt gott.
Smaklig spis när du kommer på plats!
 
För något år sen gjorde jag en shioppingguide för Leva & Bo, då mest i centrum av Köpenhamn. Den här gången får du några förslag i Frederiksberg, och en och annan godig i de mera centrala delarna, kommer snart, håll ut!
 
Trevlig måndag, kram!
Publicerat i MATNYTTIGT / VECKANS INSPIRATION
Taggar: Annette Eriksson / Caféer / Dina Rum Stockholm / Fika / Guide / Inspiration / Köpenhamn / Mat / På resande fot / Restaurang