Ekollonskörd

Varje höst så brukar jag ge mig ut och leta efter nedfallna ekollon, för att sen odla en, eller flera, små ekar. Nja, några större träd blir det så klart inte, men väl små gröna skott med blad.
 
Jag plockade några ekollon redan för ett par veckor sen, som nu ligger i vatten i ett glas, bör ligga ca tre till sex veckor innan du ser om några börjar gro.
Men i helgen var jag ute och sparkade lite löv och då passade jag på att plockade några till. Fördelen med att plocka nu är att de flesta ekollona ramlade ner för någon vecka sen, och nu börjat på att slå rot i marken. Ja med det så slipper man det första steget, att lägga dem i ett glas med vatten för att gro. Utan när de väl har börjat att gro är det bara att sätta små nålar, som stöd, i nöten över ett smalt glas eller en ekollonvas med vatten. Sen så är det bara att vänta så där tre till sex veckor till innan en ekplanta börjar knoppa. 
 
Jag brukar också passa på att ta några nedfallna kastanjer för att gro. Men med dem brukar jag inte lyckats så bra. Det ska tydligen vara lättare att gro direkt i jord eller att frysa till våren och då sätta igång med att gro dem, får kanske prova det istället.
Men å andra sidan så brukar det gå bättre med ekollona. Testa vetja, och få en egen liten ekskog om några veckor! 
Ha en härlig tisdag kära du!
Publicerat i STYLINGTRICK / UTOMHUS
Taggar: Ekollon / Gro / Inredning. / Inredningsdesigner / Inredningsdetalj / Inspiration / Odla